About

Inițial mi-am propus să scriu doar despre județul Buzău, locul meu natal. Însă am revenit asupra acestei idei și am lărgit aria: treptat, voi adăuga articole și despre alte locuri vizitate de mine (din țară sau din străinătate), în dorința de a împărtăși cu cei care mă cunosc, și nu numai, frumusețile, valorile sau subiectele demne de lăudat sau criticat.

Cum am început să scriu aceste reportaje? Ideea mi-a venit mai demult, citind câteva rânduri în care m-am regăsit – şi nu mi-a plăcut. Mă aflam în postura omului care nu cunoaşte locurile care îl înconjoară, locurile în care s-a născut. Nu ştiam nici măcar despre ce se vorbea în acele rânduri, la acea dată nu auzisem nimic despre minunăţiile adăpostite în nordul judeţului meu. Îmi găseam drept scuză faptul că le părăsisem de ani buni, dar nu există scuză pentru ignoranţă:

„Acesta este începutul unei călătorii extraordinare la care vă invităm a lua parte… Călătorie în mijlocul naturii ce încearcă a supravieţui distrugerilor… Călătorie în trecutul mai mult sau mai puţin depărtat, fiindcă <<poporul care nu-şi cunoaşte istoria este condamnat să o retrăiască>>. Ascunse în munţi, uitate de timp, ignorate şi uneori distruse de oameni, cetăţile megalitice din Ţara Luanei aşteaptă…”

A fost imboldul care m-a trimis să-mi cunosc locurile natale, pe care de altfel ar fi trebuit să le ştiu până atunci.

Se spune că necunoaşterea este unul dintre inamicii omului şi, cu toate acestea, mulţi dintre noi ne ascundem în spatele ei fie din nepăsare, fie din comoditate. Câţi nu au auzit expresia: „nu ştiu, nu cunosc, nu e treaba mea”? Dacă am putea să renunţăm la ea şi să ne implicăm mai mult, cred cu sinceritate că am putea să realizăm lucruri deosebite şi, implicit, să evoluăm. Şi cred că ar trebui să începem prin a ne cunoaşte pe noi şi ţara în care trăim. Poate aşa am deveni conştienţi de valorile ascunse aici şi le-am proteja şi valorifica mai mult. Sunt multe locuri frumoase în România de care foarte mulţi dintre noi încă nu au aflat. Iar cei care le cunosc şi au puterea de a le valorifica la adevăratul potenţial nu o fac sau pur şi simplu nu le pasă.

Aceste reportaje sunt expresia încercării mele de a descoperi locuri neştiute (de mine sau de alţii) şi de a aduce informaţii despre valorile judeţului Buzău, valori care au fost recunoscute şi premiate în străinătate, dar care la noi stau încă ascunse în umbra necunoscutului…

Advertisements
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: